Прието е да се смята, че животът на кралете е

...
 Прието е да се смята, че животът на кралете е
Коментари Харесай

Необичайни случаи от живота на монарсите

 Прието е да се счита, че животът на кралете е строго регламентиран и всеки техен ден е отдаден на ръководството на страната в името на всенародното богатство. Но върху страниците на историята остават освен значимите събития, случили се при ръководството на монарсите, само че и куриозите, и въпросите, с които те са се сблъскали. Подбрахме за вас осем нетипични случаи от живота на кралските особи.

Чарлз – принцът на Уелс

Веднъж в един от английските вестници били отпечатана публикация: „ Търся работа. Завършил съм Кембридж, имам положителни връзки, пътувал съм по света, владея лидерски качества. Служил съм във флота и във военно-въздушните сили, вдовец, с две деца. Размерът на заплатата няма значение. ”

Обявата била пусната от принца на Уелс. Просто Чарлз не знаел в какво да насочи силата си; та нали принцовете публично на никое място не се водят на работа.

Мария Луиза Орлеанска – кралица на Испания

Съпругата на испанския кралКарл II – Мария Луиза Орлеанска станала жертва на етикета. Веднъж конят ѝ се подплашил и запрепускал в галоп, а кракът на кралицата се заклещил в стремето. Много хора видели по какъв начин конят влачи кралицата по земята, само че никой не се осмелявал да се допре до нея, защото това било строго неразрешено. За благополучие двама аристократи въпреки всичко се решили да й оказват помощ, само че след нейното избавяне незабавно избягали от страната, опасявайки се от смъртно наказване.

Сунанда Кумариратана- брачна половинка на краля на Сиам

На брачната половинка на краля на Сиам Сунанде Кумариратана ѝ провървяло надалеч по-малко. По време на разходка по реката през 1880 година лодката на кралицата се обърнала и тя, дружно с новородената си щерка, почнали да се давят. Цялата навалица придворни следила ставащото, само че никой не протегнал ръка на кралицата, знаейки, че не трябва да се допира до нея. И в последна сметка кралицата и нейната щерка се удавили

Ранавалона I – кралица на Мадагаскар

Управлението на жена от простолюдието, станала по щастлива случайност кралица на Мадагаскар, не донесло благополучие на жителите на острова. Заради нейната жестокост и свирепост Раваналона I получила прозвището „ бясната кралица ”. Стигало се даже до такава степен, че кралицата нареждала да се екзекутират нейните придворни, единствено поради това, че се явявали в съня ѝ.

Фридрих II – крал на Прусия

Веднъж кралят на Прусия Фридрих II Велики направил ревизия на берлинския затвор. Когато разпитвал пандизчиите за аргументите, поради които са се озовали зад решетките, всички се кълнели, че те са там инцидентно и не носят виновност за нищо. Само един пандизчия си признал, че изтърпява наказване за обир. Кралят не бил лишен от възприятие за комизъм и се разпоредил да освободят пандизчията, като отбелязал: „ Изхвърлете отсам този изедник, с цел да не оказва неприятно въздействие на събралите се тук порядъчни люде ”.

Мариана Австрийска – кралица на Испания

Много постоянно и владетелите сами страдали поради дворцовия етикет, който от време на време стигал до парадокс. По време на пътуването ѝ към двореца на своя предстоящ брачен партньор – кралят на Франция Филип IV, в един от градовете на Мариана Австрийска били поднесени като подарък копринени чорапи. Майородомът незабавно изхвърлил чорапите, казвайки: „ Кралицата няма крайници. ” Младата Мариана припаднала, мислейки си, че в испанския двор ще ѝ отрежат краката.

Карл XIV Йохан – крал на Швеция и Норвегия

Кралят на Швеция и Норвегия Карл XIV Йохан в никакъв случай не събличал ризата си пред своите придворни. Едва след гибелта му станало ясно за какво е постъпвал по този метод. На гърдите на монархът имало татуировка, която гласяла „ Смърт на кралете! ”

Тайната на тази необикновена татуировка се криела в това, че до възкачването му на престола Карл XIV Йохан се казвал Жан-Батист Жул Бернадот и бил маршал на Франция при Наполеон Бонапарт. По време на Великата френска гражданска война той си направил татуировката – тогава и през разум не му минавало, че някой ден самичък ще стане крал.

 

Петър I – Император на Русия

Петър I се увличал освен от корабостроене, само че и от медицина. Харесвало му да изследва анатомията на човешкото тяло и... да вади зъби. Императорът постоянно носел със себе си клещи за вадене на зъби. Това било известно и на неговия камердинер Полубояров.

Веднъж Петър I забелязал, че неговият прислужник с цялото си държание показал надълбоко опечаление. На въпроса на господаря какво е станало, камердинерът дал отговор, че жена му страда от мощен зъбобол. Без да се замисли доста, Петър I отишъл при брачната половинка на Полубояров. Всичките и зъби били изцяло здрави, само че тя не посмяла да не извърши разпореждането на самодържеца да си отвори устата. Императорът бързо извадил един зъб, който му бил посочен от неговия камердинер и се върнал в двореца.

След няколко дни Петър I разбрал, че зъбите не дамата не били заболели и в действителност по този метод тя била осъдена поради своята невярност. Господарят се ядосал не на смешка и набил камердинера с бастуна си.

Превод от съветски език за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Инфо: www.sci-hit.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР